Ty Bollinger opplevde at både moren og faren hans døde fullstendig unødvendig av kreft. Han bestemte seg da, sammen med sin hustru, å gjennomføre et større prosjekt der han reiser verden rundt for å intervjue eksperter på kreft, samt noen kreftpasienter som har hatt fullstendig remisjon. De fleste ekspertene som intervjues er legeutdannet, utvalget er begrenset til dem som er kritiske til konvensjonell kreftbehandling. Med «konvensjonell kreftbehandling» menes kirurgi, strålebehandling og kjemoterapi. Det er primært strålebehandling og kjemo­terapi som serien er sterkt negativ til, uavhengig av type kreft, mens kirurgi synes å unnslippe denne generelle fordømmelsen.

Bollingers dokumentarserie «The Truth About Cancer: A Global Quest», som ble produsert og tilgjengelig­gjort i 2014-2016, er meget nyttig som et utgangspunkt for kritisk diskusjon. Alle episodene ligger på YouTube, og kan således streames over til TV, der du kan se på dem i ro og mak. Dersom noen av linkene nedenfor til episodene ikke skulle virke, kan du søke på episodens tittel for å sjekke om episoden ligger tilgjengelig på en annen web-adresse. Alle episodene har engelske undertekster, hvilket gjør det lettere å følge med.

Nedenfor kommer mine kommentarer til hver av de ni episodene. Mine kommentarer er basert på mitt eget 30-siders essay Kreft anno 2014.

Episode 1: «The True History of Chemo & The Pharmaceutical Monopoly»

[Episode 1 på YouTube]. Denne episoden gir innsikt i hvem som styrer kreftindustrien, og viser at denne industrien i høyeste grad er profittdrevet og korrupt. Den beste dokumentasjonen herav kommer fra Peter C. Gøtzsche, som i 2013 fikk utgitt en sensasjonell bok på dansk og engelsk. Den engelske utgaven er Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare. I 2014 kom den danske utgaven ut med norsk omslag, Dødelig medisin og organisert kriminalitet: hvordan den farmasøytiske industrien har korrumpert helsevesenet. Gøtzsche er professor og overlege, og direktør for det internasjonalt uavhengige forsknings­senteret The Nordic Cochrane Center, som holder til på Rigshospitalet i København. Han er en av verdens ledende innenfor sitt felt. Hans forskning og faglige integritet nyter stor inter­nasjonal respekt.

goet.jpg
Peter C. Gøtzsche

Ordinære leger er ikke utdannet til å kritisere kreftindustrien, og de kan raskt miste legelisensen hvis de begynner å avvike fra standardbehandlingen. Bare det å kritisere standardbehandlingen kan få alvorlige konsekvenser.

Som det fremgår av Episode 1, det er eliminering av kreftstamcellene som er kritisk for terapeutisk suksess. Å redusere mengden av svulstcellene som omgir og beskytter kreft­stamcellene er ikke relevant for prognosen (nærmere omtalt av meg her: Kreftstamceller).

Denne episoden alene gir ikke grunnlag for en generell anbefaling av alternativ kreftbehandling.

Episode 2: “Cancer – Facts And Fictions, Breast Cancer, Hormones, Skin Cancer & Essential Oils”

[Episode 2 på YouTube]. Kreft er et resultat av en indre systemsvikt, og kan derfor ikke løses utelukkende ved hjelp av ytre symptombehandling som å fjerne svulsten. Man må finne, og behandle, årsaken til kreft. I Episode 2 er det mye fokus på brystkreft. Som skrekkeksempel på fryktbasert behandling nevnes den amerikanske skuespillerinnen Angelina Jolie som i 2013, i en alder av 37 år, valgte å operere bort begge puppene som et preventivt tiltak for ikke å få kreft i dem. I mars 2015 fjernet hun eggstokkene, også som et preventivt tiltak. I episoden beskrives genetikk som «hardware» og epigenetikk som «software». Kreftindustriens profitt ligger i å overdrive mest mulig genetikkens betydning når det gjelder kreft, og ignorere mest mulig epigenetikkens betydning.

Eteriske oljer blir omtalt, der særlig oljen fra røkelsestre (eng.: frankincense) nevnes som effektiv mot hudkreft. Det er AKBA-ingrediensen i røkelsestre som skal ha de aktuelle medisinske egenskapene. Som det fremgår av bloggartikkelen til Robert Tisserand, Frankincense Oil and Cancer in Perspective (2016), så finner man imidlertid ikke AKBA-ingrediensen i den eteriske oljen fra røkelsestreet, bare i ekstrakter i kapselform! De kreftstudier som er foretatt ang. effekten av AKBA-ingrediensen, er nesten bare in-vitro studier, ikke in-vivo studier.

I episoden anbefales krem som inne­holder ingrediensen BEC-5, som angivelig skal være svært effek­tivt mot hudkreft. Den kommersielle kremen Curaderm-BEC5 inneholder denne ingre­diensen. Den vitenskapelig-medisinske interessen for denne ingrediensen som et kreft­bekjempende middel opphørte imidlertid i 2008 (se Wiki-artikkelen Coramsine).

I episodens 33.-38. minutt intervjues Veronique Desaulniers, som ble rammet av brystkreft selv om hun levde et temmelig sunt liv. Hun måtte finne ut hvor hun hadde sviktet. Hun var utdannet og praktiserte kiropraktikk. Hun har siden satt opp web-basen Breast Cancer Conqueror, og i 2014 ga hun ut boken Heal Breast Cancer Naturally: 7 Essential Steps to Beating Breast Cancer.

Desaulnier
Veronique Desaulniers

Da jeg ikke har lest Desaulniers’ bok, vil jeg i stedet anbefale Kelly A. Turners bok Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds (2014). Turners bok kom ut på norsk året etter: Uforklarlig frisk: Ni nøkler til spontan helbredelse (Cappelen Damm, 2015). Turner anbefaler (i likhet med Desaulniers) å foreta en helhetlig storrengjøring i sitt liv: livsadministrasjons­messig, psykisk, emosjonell, biologisk, ernæringsmessig… Da begynner man på den reisen som man uansett bør begynne med, uavhengig av alder, helse eller livssituasjon. Turners bok har jeg omtalt nærmere i mitt essaykapittel Alternativ strategi: Fra Wilbers «Integral Life Practice» til Turners «Radical Remission».

Episode 3: “Cancer-Killing Viruses, Cancer Stem Cells, GMOs, Juicing & Eating the Rainbow”

[Episode 3 på YouTube]. Mye av Episode 3 er viet mat og ernæring. Det overordnete budskapet er: 1) Spis mer av frukt, grønnsaker, bær, nøtter og frø. 2) Redusér inntaket av sukker, GMO-mat og prosessert mat.

Det kjemiske plantestoffet curcumin blir i episoden omtalt som en effektiv kreftstamcelle-dreper. Curcumin finnes bl.a. i jordstenglene på gurkemeieplanten (gurkemeie på engelsk: turmeric). Som antioksidant er curcumin anslått å være 30 ganger så kraftig som zingeron, en antioksidantforbindelse i ingefær. Problemet med curcumin er svært lav biotilgjengelighet, dvs. at hvis det inntas oralt vil bare en brøkdel nå blodsystemet. Hvis man ikke vil søke i PubMed, kan man f.eks. google «curcumin cancer review», og kikke på de nyeste artiklene. For mer om gurkemeie og curcumin, anbefales Rolv Hjelmstads artikkel Gurkemeie (fra Urtekildens planteleksikon). Wiki: Curcumin.

Curcuma_longa_roots
Jordstengelen fra gurkemeie, og fargestoffet curcumin.

Som en generell anbefaling når det gjelder urter til bruk mot de ca. 220 krefttypene som finnes, har en urteekspert gitt det råd at de adaptogene urter og medisinske sopper trolig er nyttige for de fleste pasientene med kreft.

Det definitive høydepunktet i Episode 3 er omtalen av RIGVIR-virusterapien mot kreft («RIG» refererer til Riga i Latvia). Denne kreftterapien ble utviklet i Riga, der den terapeutiske klinikken ligger (RIGVIR; Wiki: RIGVIR). Terapien ble i 2004 offisielt godkjent i Latvia, og har siden 2015 blitt offisielt anbefalt av helsemyndighetene i Latvia som effektiv mot melanom (pigmentrik svulst i huden som kan være ondartet). Ifølge legene som bruker denne terapien er den også svært effektiv mot ca. ti andre kreftformer.

Innen alternativ kreftforståelse er man svært opptatt av å «styrke immunforsvaret» ved kreft. Og det er ingen tvil om at ved kreft og kreftbehandling bør immunsystemet være minst mulig belastet med arbeidsoppgaver knyttet til usunn livsstil. Men denne alternativlitteraturen unnlater ofte å påpeke at mange personer med kreft tilsynelatende har et utmerket immunsystem, og at når en kreftsvulst først har oppstått har den allerede klart å unngå immun­systemets radar. Immunsystemet har allerede blitt lurt, og inntil RIGVIR-terapien har man ikke funnet noen effektiv metode for å få immunsystemet til å oppdage og angripe kreftsvulsten. Det unike med RIGVIR-terapien er at det aktuelle menneskelige viruset som brukes, binder seg spesifikt til kreftcellene og kreftstamcellene, slik at immunsystemet for første gang oppdager, angriper og dreper disse cellene. RIGVIR-terapien har ingen bivirkninger.

Episode 4: “Excitotoxins that Fuel Cancer, Nature’s Pharmacy and Healing Cancer with Sound & Light”

[Episode 4 på YouTube]. Mens Episode 3 ga anbefalinger om å øke inntaket av frukt, grønn­saker, bær, nøtter og frø, samt redusere inntaket av sukker, får vi i Episode 4 de biokjemisk-molekylære forklaringene på hvorfor dette er bra for oss. Dette akademiske detaljnivået trenger man selvsagt og heldigvis ikke å beherske for å få fullt utbytte av sunn ernæring! Episoden går dypere inn i hvor farlig sukker er som en kreftfremmende faktor; og aspartame er ingen god erstatning for sukker. Da bør man heller velge stevia.

Ty besøker den alternative kreftklinikken i Tijuana (Mexico), Hope4Cancer Institute. Suksess­historier blir fortalt, men ingen statistikk blir presen­tert.

Episode 5: “Cancer Causing Blindspots, Toxic Vaccines, Homeopathy & The Power of Emotions”

[Episode 5 på YouTube]. Episode 5 er mer relatert til hva som kan blokkere optimal helse, enn til kreft spesifikt. Om ryggradens betydning. Om betydningen av rene rotkanaler for å unngå kronisk betennelse. Om kvikksølvfyllinger i tennene. Om fluor. Langt innslag om vaksiner.

I slutten av episoden anbefales både kiropraktikk og homøopati. Jeg tror ikke på disse to behandlings­formene, de tilhører et utgått verdensbilde. De som begynner å studere helse for første gang har lett for å gå i den fellen at jo mer skeptisk de blir til konvensjonell, vestlig medisin, dess mer generell positiv og ukritisk blir de til alternative behandlingsmetoder. Det burde ikke være noe automatikk i dette. Hver alternativmetode må studeres for seg.

Fra 50. minutt til 1t:02min kommer et 12 minutters innslag om hvilken rolle emosjoner og tanker kan ha, til å forårsake kreft, til å forverre kreft, og til å helbrede seg selv fra kreft. Dette meget viktige emnet burde ha vært viet en hel episode. Noen kostbare, terapeutbaserte metoder blir nevnt. Her vil jeg heller sterkt anbefale å prøve ut teknikkene, øvelsene og produktene til Silva-metoden, Anna Wise (1950-2010) og Louise L. Hay (f. 1926). Bli kjent med innsiktene til alle tre, og kombinér og bruk deres øvelser og teknikker om hverandre. Silva-metoden og Anna Wise er presentert nærmere i min bok Åndsvitenskapelige visjoner (2008). På YouTube kan du bli nærmere kjent med dem i form av foredrag og guidete meditasjoner. Sjekk ut min YouTube-spilleliste RKM-20: Guidete meditasjoner.

Silva, Wise, Hay

Episode 6: “The NOCEBO Effect, Healing Vaccines, Advanced Detoxing & Going Inside A German Cancer Clinic”

[Episode 6 på YouTube]. Første del i Episode 6 tar for seg detoksifisering («detox»), dvs. avgift­ning av kroppen. Hvis man spiser mye usunn mat, eller er full av medisiner og/eller metaller og/eller andre uønskede og negative kjemiske produkter, kan noen runder med detox være fordelaktig. Men målet må være å etablere et mest mulig optimalt kosthold og levevis. Da kan man overlate helt til kroppen selv å ta seg av den daglige detox.

I episodens 49. minutt begynner et innslag om placebo- og nocebo-effektene. Dette innslaget hadde passet bedre i Episode 5, sammen med innslaget om hvilken rolle emosjoner og tanker kan ha til å forårsake kreft, til å forverre kreft, og til å helbrede seg selv fra kreft. Placebo-effekten er den reelle helbredende kraften som positiv tro og forventninger til et positivt utfall utløser. Nocebo-effekten, også kalt voodoo-effekten, er reelle negative effekter på psyke og kropp som negativ tro og forventninger utløser rundt et bestemt hendelsesforløp. Konvensjonell kreftbehandling fremmer nocebo-effekten på minst to måter:

  • Når kreftlegen kommer med «voodoo-prognoser» som «Du kommer til å dø i løpet av noen få måneder» og «Du vil neppe overleve julen», skaper dette selvsagt mer frykt og uro enn håp og tro på å kunne overvinne sykdommen.
  • Det konvensjonelle kreftbehandlingsregimet fører sine pasienter inn i en ekstrem passivisering når det gjelder eget liv. Selve ordet «pasient» assosieres med en passiv og uvitende mottaker, der legen representerer den autoritative, vitende og aktive part. Nettopp i den livssituasjon der individet trenger å hente frem alle sine indre ressurser, og bruke dem på forskjellige kreative måter, er beskjeden fra kreftbehandlingsregimet: «Du skal godta, godta, godta det vi sier, uten å mukke, og helst ikke finn på noe på egen hånd.» En slik lydighet overfor autoriteter kan i noen tilfeller være nøkkelårsaken til at kreften oppsto i første omgang. I den rådende biomedisinske modellen er den psykologisk-subjektive dimensjonen et ikke-emne.
Episode 7: “Heal Cancer with Clean Electricity, Unique Water, Natural Sunlight & Combining Superfoods”

[Episode 7 på YouTube]. I Episode 7 presenteres flere lite kjente alternative kreftterapier, som Budwig-dietten, Living Fuel-dietten, oksygenterapi og lysterapi. De som står bak disse terapiene har ofte først funnet en eller annen markør for kreft eller før-kreft, og så utviklet en terapi som bare fokuserer på å heve eller senke nivået på denne ene markøren. Men uten statistikk – dvs. hvilken suksess terapien har hatt for hvilke former og grader av kreft – er det vanskelig eller umulig å evaluere disse metodenes praktiske verdi. Denne evalueringen blir ytterligere umulig når klientene samtidig prøver ut en rekke andre alternative behandlings­metoder. Hvordan kan man da finne ut hvilken terapeutisk effekt hver av metodene har bidratt med?

To alternative kreftbehandlingsmetoder som ikke har blitt omtalt i «The Truth about Cancer»-serien, kan kort nevnes da de har økende popularitet.

a) Den amerikanske naturmedisineren Robert O. Young er opphavsmannen bak den idé er at all sykdom hos mennesket er forårsaket av feil pH-verdi i blodet, og at hans kosttilskudd basert på basiske matvarer vil gjenopprette pH-balansen hos pasienten. Youngs teori om kreft er at det er et syreproblem forårsaket av muggsopp i blodet, og at løsningen er et alkalisk kosthold for å gjenopprette pH-balansen i blodet. Han mener også at kreft ikke er en sykdom i kroppsvev, men i kroppsvæske. I 2005 etablerte Young helsefarmen pH Miracle Ranch i California hvor han i hovedsak tok imot kreftpasienter i terminalfasen. Behandlingen bestod i hovedsak av injisering av natron og var svært kostbar. Tidligere fastlege Pernille Nylehn viser i en bloggartikkel fra 2010 hvor fullstendig kunnskapsløs denne «for lav pH-verdi har skylden»-teorien er, Syrer og baser og pH og slikt….

b) Den italienske tidligere legen Tullio Simoncini er opphavsmannen bak den idé at all kreft er forårsaket (eller utløst) av soppen Candida albicans, og at kreft således kan bekjempes med injeksjoner av natron. Natron (natriumhydrogenkarbonat eller natriumbikarbonat, NaHCO3) er et hvitt pulver som brukes som hevemiddel ved baking, og som syrenøytraliserende middel i medisin. I 2003 mistet han sin legelisens for å praktisere denne metoden mot kreft. Simoncini har ingen dokumentasjon for sine påstander.

Episode 8: “Cannabis, Nature’s Epigenetic Switches, Peptides & Healing with Micro­nutrient Therapy”

[Episode 8 på YouTube]. Også denne episoden har hovedfokus på ernæring og diverse dietter. Matthias Rath og Aleksandra Niedzwiecki forteller om deres arbeid med å finne frem til de optimale mikronæringsstoffer for å forhindre og bekjempe kreft. Dette arbeidet resulterte i deres bok «Victory over Cancer» (2012).

Stanislav Burzynski, som driver Burzynski Clinic i Texas, blir intervjuet. Han har blitt rettslig forfulgt i lang tid pga. sitt arbeid.

Om Gerson-dietten.

Om bruken av hampplantens cannabinoider som kreftbekjempende middel (Wiki: Cannabis). De tre vanligste formene av hampplanten har alle navn som begynner på Cannabis. Ordet cannabis brukes også som betegnelse på rusmidler fremstilt av hampplanten, hvor marihuana (tørkede toppskudd og blomster fra hunnplanten) og hasj (et seigt sekret som kan samles på ulike måter) er de vanligste. Hampplantens kjemisk-medisinske virkestoffer kalles canna­binoider, som det finnes minst 113 naturlige varianter av, med hver sine egenskaper. I tillegg kommer de syntetiske variantene. Det viktigste psykoaktive cannabinoidet kalles tetrahydro­cannabinol, også kjent som THC. Cannabisolje er en tyktflytende ekstrakt, med høy konsentrasjon av THC (30-50 %). Cannabinoidene virker gjennom at de binder seg til såkalte cannabisreseptorer på celleoverflatene i kroppen og hjernen. Det er to typer reseptorer, CB1 og CB2. CB1-reseptorene finnes i nervesystemet; CB2-reseptorene i immun­systemet.

Cannabinoidene har mange godt dokumenterte medisinske virkninger, samt har en destruktiv virkning på kreft­celler i petriskåler i laboratoriet. Spørsmålet er hvilken virkning de har på kreftceller i kroppen. Her har svært få studier blitt gjort, den eneste studien som inkluderte flere personer er den til Guzman et al. (2006). Så skill mellom in vitro-studier og in vivo-studier (hvilket ikke har blitt gjort her!). For en lang artikkel om emnet, sist oppdatert i 2015, se Cannabis, cannabinoids and cancer – the evidence so far (Cancer Research UK).

Episode 9: “Cancer Conquerors & Their Powerful Stories of Victory”

[Episode 9 på YouTube]. I Episode 9 forteller personer (eller foreldre til barn) som har hatt fullstendig remisjon fra kreft sin historie. Alle disse måtte ta det eksistensielle valget å si farvel til det autoritative Establishment (konvensjonell kreftbehandling) og våge å gi diverse alternativ­metoder en sjanse. For noen var ikke dette valget så vanskelig, da de opplevde at i beste fall ville konvensjonell kreftbehandling bare gi dem noen måneder ekstra å leve (gitt kreft­legens prognose for ingen-behandling). Men prisen å betale ved konvensjonell kreft­behandling ville da være at helsen og livskvaliteten ville bli fullstendig ødelagt de siste leve­månedene.

En nordmann forteller også om sin mirakuløse seier over kreft i denne episoden, lege og psykiater Morten H. Hekneby.

Den sterkeste motivatoren for dem som tar opp kampen mot kreft synes å være et annet menneske som de er meget glad i; det være seg barn eller barnebarn, kjæreste eller ektefelle.

Kritikk av «The Truth About Cancer»-serien

Det ligger ikke mye negativ kritikk av dokumentarserien ute på web’en. Kanskje har de som er mest negativ til serien konkludert at det er best å forbigå serien i stillhet? Unntaket er den medisinske bloggen Science-Based Medicine (SBM), som en rekke skepsisere bidrar til. Å være skeptisk er bra, men skepsiserne eller pseudoskeptikerne utgjør en egen sekt som på dogmatisk grunnlag forsvarer The Establishment mot alle anklager, og deres hovedaktivitet er å angripe alt alternativt som provo­serer eller truer deres Establishment (Wiki: Pseudoskepticism). Den pensjonerte familielegen Harriet A. Hall har for SBM skrevet bloggartikkelen “The Truth About Cancer” Series Is Untruthful About Cancer (17/11-2015), og under artikkelen ligger over 700 kommentarer. Hun har noen gode poenger iblant all drittslengingen.

Hall skriver at Ty Bollinger er tidligere bodybuilder og regnskapsfører, og angivelig mangler både medisinsk og vitenskapelig bakgrunn og erfaring. Det er korrekt at med en medisinsk bakgrunn ville Bollinger kunne ha stilt de alternativbehandlerne han intervjuer mer kritiske og presise spørsmål. De slipper for lett unna. Dette betyr i praksis at publikum selv må undersøke nærmere de alternativbehandlerne og de alternativmetoder som blir presentert. Den positive vink­lingen og introduksjonen som Bollinger og de intervjuede selv gir, har ikke tilstrekkelig nøytralitet. Til Bollingers forsvar kan det sies at de fleste personene som intervjues er legeutdannet, og Bollinger viser flere ganger til medisinske artikler som disse har fått utgitt i fagfelle­vurderte tidsskrifter.

Det er korrekt at Bollinger ikke slipper til en eneste representant for konvensjonell kreft­behandling. Disse kunne ha kommet med relevante motforestillinger og saksopplysninger, eller de kunne i det minste ha bidratt til en interessant dialog.

Vi blir presentert for en rekke suksesshistorier om personer som gjennom alternativ kreft­behandling har opplevd full remisjon. Men i hvilken grad er disse personenes mirakuløse utfall representative for alle dem som valgte å erstatte konvensjonell behandling med alternativ? Det kan verken Bollinger eller andre gi svar på. På den annen side, dersom de som døde mens de prøvde ut alternativ behandling i stedet hadde fortsatt med konvensjonell ­behandling, ville utfallet og livskvaliteten da ha blitt bedre?

Harriet A. Hall avviser med et håndkast alle de personer som etter å ha hatt kreft i terminalfasen fikk fullstendig remisjon etter at de erstattet konvensjonell kreftbehandling med alternativ. Hun skriver om Ty: «He doesn’t understand that the plural of anecdote is not data.” Dersom Hall ikke greier noe bedre enn dette, kunne hun like godt ha latt være å skrive. Hvor mye tid har Hall brukt på å se dokumentar­serien? Hun svarer selv: «I started watching episode 2, about breast cancer and epigenetics, but I quit in disgust after only a few minutes.”

Kilder og referanser

* The Truth About Cancer. Web-basen til dokumentarserien. På FaceBook.

* Gøtzsche, Peter C.: Dødelig medisin og organisert kriminalitet: hvordan den farmasøytiske industrien har korrumpert helsevesenet (Abstrakt forlag, 2014). Norsk omslag, dansk tekst.

* Myhre, Rolf Kenneth: Kreft anno 2014. 30-siders web-essay.

* Myhre, Rolf Kenneth: RKM-20: Guidete meditasjoner (YouTube-spilleliste).

* Turner, Kelly A.: Uforklarlig frisk: Ni nøkler til spontan helbredelse (Cappelen Damm, 2015).

* Robert Tisserands web-base. En av verdens ledende eksperter på eteriske oljer og deres effekter.

* Urtekilden (web-base). Rolv Hjelmstad er Norges store urteekspert; hans web-base er Norges største nettsted om urtemedisin, og han selger urter, tinkturer og diverse annet.

 

 

Publisert av rolfkenneth

Forfatter, ZetaTalk-formidler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: